Banner 980x90

Valkas "Sudmaliņas" ielūdz uz Meteņdienas vakara dančiem

Otrdien, 18.februārī, no plkst.19.00 līdz plkst.20.00 Valkas pilsētas folkloras kopa "Sudmaliņas" ielūdz uz Meteņdienas vakara dančiem, pilsētas informācijas portālu Valka24.lv informēja Valkas novada pašvaldībā.

Meteņdiena svinēta jau izsenis. Šajā dienā liela uzmanība veltīta bērniem un dažādām jautrām, mazliet pat bērnišķīgām izdarībām. Jo ne tikai cilvēku dzīve sākas no mazotnes un bērnības, arī dabā gada sākums ir laiks, kad drīzi jo drīz dienas kļūs garākas, daba pēc garā ziemas miega modīsies un no jauna veiks jaunu auglības ciklu gada garumā.

Un te nu dabai steidzās palīgā cilvēks - ar domām un maģiskiem, auglību veicinošiem rituāliem, palīdzot Saulei sākt sildīt spožāk un ilgāk.

Senāk Meteņdienā laidās ar ragaviņām, vizinājās ar zirgu vilktās kamanās, vēl pēdējo reizi devās ķekatās no mājas uz māju. Maskām bija viena funkcija - ar dziedāšanu un dejošanu nodrošināt auglību un ar maģiskām darbībām padzīt ļaunumu. Un, protams, nedrīkstēja izpalikt arī dziesmas un rotaļas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)