5 Lieldienu olu krāsošanas receptes

Vassilis/flickr.com
Vassilis/flickr.com
Olu jau kopš seniem cilvēki saista ar sauli, auglību un jaunas dzīvības sākumu, jo no tās rodas jauna dzīvība; tāpat tā ir noslēpumu, burvestību un pat Visuma simbols. Pirms olu sāka saistīt ar kristīgajām Lieldienām, to izmantoja un godināja daudzos ar pavasara atnākšanu saistītos rituālos. Viena no Lieldienu populārākajām tradīcijām ir olu krāsošana un vārīšana.

Gandrīz katrā latviešu ģimenē ir savas Lieldienu olu krāsošanas tradīcijas, no kurām visbiežāk izmantotais veids kā senāk, tā arī mūsdienās ir vārīšana sīpolu mizās, iegūstot dažādus sarkanīgus toņus – gan dzeltensarkanus, gan brūnganus. Tomēr Lieldienu olas ir iespējams krāsot ne tikai ar sīpolu mizām, bet arī ļoti dažādiem materiāliem, padarot tās raibas un daudzkrāsainas!

Sīpolu un alkšņu mizas

Olas var ne tikai ietīt, bet arī vārīt jau iepriekš sagatavotā sīpolu mizu novārījumā, kas piešķir izteiksmīgu sarkanbrūnu toni. Dienu pirms krāsošanas ieteicams iemērkt sīpolu mizas ūdenī un ļaut tām nostāvēties. Vārot olas vajag pielikt krietnu šķipsnu sāls, lai tās neplīstu un krāsa labāk turētos.

Sarkanbrūno toni tāpat iespējams iegūt, izmantojot alkšņa mizas, kuras aplej ar karstu ūdeni un ļauj brīdi nostāvēties; tajā liek vārīties olas. Olas iespējams krāsot arī alkšņu pumpuros, tad tās iegūst brūnu nokrāsu.

Zaļā – pavasara krāsa

Lai Lieldienu olas nokrāsotos zaļganas, tās vāra bērza lapu (var izmantot sausās lapas no pirtsslotām) uzlējumā un siena gružos. Lai iegūtu dažādas zaļā nokrāsas, katrai olai var pietīt pelašķus, sūnas un asnus. Tāpat arī jauno nātrīšu novārījumā ilgi turētas olas iegūst gaiši zaļpelēku toni. Lai iegūtu izteiksmīgi zaļu krāsu, jānovāra olas, un, kad tās gandrīz gatavas, ūdenim piepilina briljantzaļo šķīdumu. Lai tās būtu vēl raibākas, olas var papildus ietīt sīpolu mizās.

Zilganā nokrāsa

Lai iegūtu zilas, pelēkzilas un viegli violetas krāsas olas, var izmantot saldētas mellenes, melleņu ievārījumu vai sulu, arī upeņu vai aroniju sulu, sīrupu vai ievārījumu. Lai iegūtu gandrīz melnas olas, melleņu uzlējumam var pievienot sīpolu mizas. Tāpat šo nokrāsu iegūšanai var izmantot sarkano kāpostu; sarkano kāpostu dienu pirms krāsošanas sagriež un novāra, ļaujot tam ievilkties. Šajā novārījumā vāra olas. Izmantojot veikalā nopērkamos ievārījumus, tonis var būt blāvs, jo to sastāvā mēdz būt zilenes nevis mellenes.

Saules dzeltena krāsa

Lai iegūtu saules krāsu, olas var krāsot koncentrētā kurkumas novārījumā. Olas vismaz 10 minūtes vāra ūdenī, kam pievienotas trīs četras ēdamkarotes kurkumas, pēc tam divas līdz trīs stundas notur kurkumas novārījumā. Tāpat dzelteno krāsu iegūst, izmantojot vītola mizu. Pūpolu zarus aplej ar verdošu ūdeni un stundu ļauj ievilkties, pēc tam šajā uzlējumā liek vārīties olas. Spilgtāka toņa iegūšanai var pievienot nedaudz etiķa.

Olu izraibināšana

Lai Lieldienu olas būtu raibas, tās ietin marlē, krāsainā auduma gabaliņā vai sieviešu zeķbiksēs, ar krāsainiem diegiem piestiprinot dažādas dabas veltes – izplaucētus pumpurus, zariņus, sūnas, sniegpulkstenīšu vai krokusu ziedus, un citas; tāpat var izmantot kafijas biezumus, rīsus, putraimus, griķus un makaronus.

Lai olas neplīstu, tās pirms vārīšanas un krāsošanas ieteicams paturēt istabas temperatūrā, tāpat ūdenim jāpievieno sāli un jāvāra uz lēnas uguns.

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)