Banner 980x90

Kur ieguldīt naudu uz procentiem?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Viens no drošākajiem veidiem, kā veidot uzkrājumus nākotnei, ir naudas noguldīšana uz procentiem, taču, pirms izlemjat veikt šāda veida uzkrājumus, rūpīgi izvērtējiet, kur ieguldīt naudu uz procentiem, lai gūtā peļņa atmaksātos un Jūsu naudas līdzekļi būtu drošībā.

Visbiežāk naudas ieguldīšana tiek veikta bankās, jo tradicionāli tās saistās ar drošību un uzticamību, taču jāņem vērā, ka iespējami ļoti dažādi noguldījumu veidi ar atšķirīgiem ieguvumiem un riskiem.

Noguldījumu veidi un priekšrocības
Tā kā noguldījumu veidi ir dažādi, arī to priekšrocības un mīnusi atšķiras. Atkarībā no tā, cik lielas naudas summas un uz cik ilgu laiku vēlaties noguldīt, varat izvēlēties kādu no sekojošajiem noguldījumu veidiem.

Krājkonts
Krājkonts ir iespēja ieguldīt brīvos līdzekļus atsevišķā bankas kontā, tādējādi veicot pakāpeniskus uzkrājumus. Šī noguldījuma lielākā priekšrocība ir elastība, jo, veicot iemaksas krājkontā, varam ieguldīt, cik lielas summas vien vēlamies. Šī uzkrājuma pluss ir arī izmaksu ātrums, jo jebkurā brīdī varam izņemt noguldīto summu, ja rodas pēkšņi tēriņi un vajadzības. Taču krājkontam ir arī savi trūkumi, tā kā iemaksu un izmaksu plūsma ir svārstīga, arī procentu likme mainās. Jo biežāk izņemsiet naudu no krājkonta, jo zemāki būs procenti.

Depozīts
Depozīts ir visu ieguldījumu priekštecis, un paredz noteiktas naudas summas noguldīšanu uz noteiktu termiņu. Šī termiņa laikā nauda tiek nodota bankas rīcībā, tā var to izmantot, ieguldīt un likt tai augt, bet termiņa beigās šī nauda tiek atdota atpakaļ noguldītājām, pierēķinot klāt arī noteiktos noguldījuma procentus. Procentu likmes var atšķirties, bet, kā jebkuru noguldījumu gadījumā, jo ilgāks noguldījuma termiņš tiek izvēlēts, jo lielākas būs procentu likmes.

Šim noguldījuma veidam ir arī vairākas priekšrocības, tostarp:
• iespēja ieguldīt nelielas summas;
• nemainīga procentu likme termiņa laikā, tādējādi uzreiz zinām, ar kādu summu rēķināties;
• iespēja veikt noguldījumus jebkurā mūsu izvēlētā valūtā, piemēram, dolāros, ja uzskatām, ka šī valūta ir visdrošākā;
• iespēja izvēlēties sev vēlamu termiņu, kas atsevišķos gadījumos var būt pat 1 diena.

Termiņnoguldījumi
Tomēr, ja vēlamies tiešām nopelnīt uz procentu likmēm, tad labākā izvēle būs termiņnoguldījumi, kuros tiek piemērota lielāka procentu likme. Šie noguldījumi tiek veidoti uz vairākiem gadiem, taču paralēli tam iespējamas arī ikmēneša procentu izmaksas. Taču šis risinājums būs vairāk piemērots tiem, kas vēlas noguldīt lielas summas, ne mazākas par 5000 eiro. Tāpat iespējami ierobežojumi minimālajos izmaksas termiņos, taču katrā bankā šie noteikumi atšķirsies.

Noguldījumu riski
Tāpat, kā jebkuram finanšu darījumam, arī noguldījumiem uz procentiem pastāv savi riski. Kā lielākais no tiem ir bankrota draudi, zādzības un ekonomiskās krīzes, kas apdraud ne tikai mūsu iespējas nopelnīt procentus, bet dažreiz varam zaudēt arī visu ieguldīto naudu. Lai no tā izvairītos, izlemjot, kur investēt naudu, jāņem vērā gan bankas reputācija, gan piedāvātie nosacījumi un garantijas par naudas atmaksu.
 
Pirms izvēlaties sev piemērotāko noguldījuma veidu, noteikti izvērtējiet ne tikai kur ieguldīt naudu uz procentiem, bet arī cik daudz un uz cik ilgu laiku, jo, ja jau pēc mēneša plānojat noguldīto summu iztērēt, tad ilgtermiņa noguldījumi Jums nenesīs nekādu labumu. Noguldījumu pamatmērķis ir ilgtermiņa nākotnes plānošana, tādēļ esiet pacietīgi un noteikti nesteidzieties ar naudas izņemšanu, lai tā paspētu izaugt un nest Jums gaidīto peļņu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)