Banner 980x90

Krauklis: Minimālo sociālo iemaksu dēļ vairāki pusslodzi strādājoši pašvaldības darbinieki varētu zaudēt darbu

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Līdz ar minimālā sociālo iemaksu līmeņa noteikšanu vairāki šobrīd pusslodzi strādājoši Valkas pašvaldības darbinieki, visticamāk, zaudēs darbu, intervijā laikrakstam "Diena" atzīst domes priekšsēdis, Reģionālo attīstības centru apvienības vadītājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija).

Krauklis skaidro, ka arī Valkas pašvaldībā ir cilvēki, kuri objektīvu iemeslu dēļ pilno slodzi negrib strādāt.

Viņš atzīst, ka, visticamāk, ar viņiem darba attiecības netiks turpinātas. "Ja tev nodoklī jāsamaksā vairāk, nekā cilvēks saņem algā, nevienam darba devējam tas nebūs pieņemams. Tas atkal radīs jaunu bezdarbnieku kategoriju, kaut faktiski būtu bijis labāk neko nemainīt, ļaut viņiem palikt darba tirgū," pārliecināts Krauklis.

Kā ziņots, koalīcijas politiķi pagaidām neplāno pārskatīt likuma normu, kas paredz, ka sociālās iemaksas no nākamā gada būs jāveic no summas, kas nav mazāka par 75% no valstī noteiktās minimālās algas, bet no 2018.gada - no pilnas minimālās algas.

Iepriekš Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars pauda kritiku par pašreizējo regulējumu, kas paredz izmaiņas no nākamā gada. Ierobežojot iespēju noformēt darbiniekus pusslodzes darbā, labklājības ministrs Jānis Reirs (V) panāks nevis sociālās apdrošināšanas pieaugumu Valsts kasē, bet gan simtiem jaunu bezdarbnieku un no valsts steigšus aizbraucošo, uzskata Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Labklājības ministrijas dati liecina, ka no visiem sociāli apdrošinātajiem cilvēkiem 31,2% apdrošināšanas iemaksas ir mazākas par valstī noteikto minimālo darba algu. Tāpēc, lai nodrošinātu vismaz minimālas sociālās garantijas cilvēkiem, kuru atalgojums ir mazāks par minimālo mēneša darba algu, no 2017.gada 1.janvāra noteiks minimālo sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu līmeni.

Atbilstoši izmaiņām vispārējā nodokļu režīmā - no starpības starp faktiski noteikto algu un valstī noteikto minimālo algu - valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas veiks darba devējs no saviem līdzekļiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļu režīmā par katru darbinieku darba devējam valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs jāveic no saviem līdzekļiem no valstī noteiktās minimālās algas.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)