Banner 980x90

Kā sagatavoties ginekologa apmeklējumam

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Ginekologs ir ārsts, kura apmeklējums reizi gadā ir obligāts katrai sievietei, jo ginekoloģiskās saslimšanas ne vienmēr izpaužas ar sāpēm un izteiktiem simptomiem, tās var arī pārņemt ķermeni, par sevi liekot manīt tad, kad jau grūti ārstējamas vai pat apdraud dzīvību. Ginekologs slimības var diagnosticēt laikus tikai, veicot analīzes un izmeklējumus.

Sieviešu saslimstība ar dzemdes kakla vēzi, krūts vēzi un citām nopietnām slimībām joprojām ir nepiedodami augsta. Un vienīgais veids, kā to var efektīvi ierobežot, ir regulāras profilaktiskas pārbaudes un atbildīga izturēšanās pret savu sievišķo veselību. 

Tāpēc, ja šajā gadā vēl neesat ieplānojušas vizīti pie ginekologa, tad aicinām nevilcināties un veltīt pus stundu vizītei, lai iegūtu sirdsmieru un varbūt pat izglābtu savu dzīvību. 

Vistālredzīgāk būtu apmeklēt klīniku, kur ir pieejami plaša spektra ginekoloģijas pakalpojumi, ārsti strādā ar modernākajām darba metodēm un telpas aprīkotas ar jaunākās paaudzes medicīnas iekārtām. Ginekoloģijas privātklīnika Vasaraudze.lv ir viena no tām, kas vienuviet savām pacientēm nodrošina ginekoloģijas pakalpojumus, grūtniecības uzraudzību, visus nepieciešamos izmeklējumus, tiek veiktas arī ginekoloģiskās operācijas, darbojas dienas stacionārs. Tādā veidā tiek nodrošināts viss, kas var būt nepieciešams pacientes izmeklēšanai, diagnozes noteikšanai un piemērotai ārstēšanai.

Kā notiek vizīte pie ginekologa

Publicitātes fotoPublicitātes foto


Lai gan vairums sieviešu vizīti pie ginekologa uztver kā rutīnu, tomēr šī vizīte ir gana delikāta, tāpēc, lai mazinātu mulsumu ārsta kabinetā, labāk laikus sagatavoties šim apmeklējumam. 

Pirmā sagatavošanās ir informācijas iegūšana par to, kas tad gaidāms ārsta kabinetā. 

Vizīti var iedalīt divos posmos  saruna un apskate 
Ja konkrētais ginekologs tiek apmeklēts pirmo reizi, tad viņš noteikti sāks ar sīkāku iztaujāšanu. Ārsts gribēs zināt dažādas specifiskas nianses, par kurām vēlams padomāt jau mājās, varbūt pat pierakstīt. Ginekologs gribēs zināt:
• cik gados sākās mēnešreizes, vai tās ir regulāras, cik garš ir cikls;
• kad bija pēdējo mēnešreižu pirmā diena;
• vai sievietei ir bijušas dzimumattiecības, vai šobrīd ir stabils partneris;
• vai un kāda kontracepcija tiek lietota;
• vai ir kādas sūdzības, sāpes, izdalījumi (šeit īpaši svarīga precizitāte);
• vai ir bijušas grūtniecības un dzemdības, cik un kādas tās ir bijušas;
• vai sieviete lieto kādus medikamentus.

Protams, ka šie nav vienīgie jautājumi, ko ārsts var uzdot. Lai gan šāda iztaujāšana var nešķist patīkama, tā ir nepieciešama, ginekologs to veiks profesionāli un iejūtīgi, bez nosodījuma un vērtējuma, jo viņa mērķis ir palīdzēt, nevis apspriest sievietes personīgo dzīvi un izvēles.

Pēc tam, kad viss izrunāts, seko ginekoloģiskā izmeklēšana, kas notiek uz speciāla krēsla. Sievietei jābūt gatavai, ka ginekologs palūgs atkailināt ķermeņa apakšējo daļu un arī krūtis. Tāpēc jau laikus jāpadomā, pie kāda ārsta labāk sieviete vēlas doties – sievietes vai vīrieša. 

Ginekologs lūgs pacienti apgulties uz krēsla, kurš nedaudz tiks pacelts. Apskates laikā ar speciāliem instrumentiem tiks veikta pārbaude, iztaustīts vēders, paņemts audu paraugs un uztriepe. To gan nevar nosaukt par patīkamu procesu, bet parasti tas arī nesagādā sāpes, drīzāk ir neliels diskomforts, ka ilgst vien dažas minūtes. Pēc tam ārsts iztaustīs krūtis, parādīs arī to, kā pacientei majās pašai veikt krūšu pārbaudi. Vajadzības gadījumā ginekologs veiks arī ultrasonogrāfiju, medmāsa var paņemt asins paraugu, ja tas ir nepieciešams un klīnika nodrošina šo pakalpojumu. 

Pirms apskates labāk iztukšot urīnpūsli, lai nebūtu spiediens uz šo zonu. Protams, ka elementāra ķermeņa higiēna pirms vizītes ir obligāta.

Ja ir pienācis uzaicinājums doties uz dzemdes kakla vēža skrīningu, ko apmaksā valsts, tad šis uzaicinājums noteikti jāņem līdzi, jo tas samazinās vizītes izmaksas. Pirms šīs pārbaudes divas diennaktis nevajadzētu lietot vaginālos medikamentus.

Ja ir kādi jautājumi, kurus paciente vēlas uzdot ginekologam, labāk tos pierakstīt, jo var gadīties, ka kabinetā tie aizmirsīsies. 

Kā pierakstīties pie ginekologa
Šobrīd, kad ir tik daudz saziņas iespēju, pieteikt vizīti pie ginekologa var tā, kā pacientei ir ērtāk – piezvanīt uz izvēlētās iestādes reģistratūru, pieteikties klātienē vai arī izmantot kādu no digitālās saziņas veidiem, aizpildot pieteikumu medicīnas iestādes mājaslapā, kas vienlīdz ērti pieejama visās viedajās ierīcēs. 

Šīs modernās un ātrās saziņas iespējas ļaus pierakstu pie ginekologa veikt vien dažu minūšu laikā, kas ir būtiski aizņemtajām, steidzīgajām, arī tām, kurām bail piezvanīt, kuras vienmēr šo svarīgo vizīti atliek uz vēlāku laiku. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)