Banner 980x90

Dome lūdz atlikt "SEB bankas" Valkas filiāles slēgšanu

Valkas novada dome lūgusi atlikt "SEB bankas" Valkas filiāles slēgšanu, pilsētas informācijas portāls Valka24.lv uzzināja Valkas novada pašvaldībā.
Dome 19.decembrī no AS "SEB banka" vadības saņēmusi ziņu, ka no 2015.gada 9.februāra darbu pārtrauks bankas struktūrvienība Valkā, jo tās peļņas rādītāji nesakrīt ar akcionāru vēlmēm par kapitāla atdeves lielumu.

Līdz ar to Valkas novadā, kas ir viens no Latvijas reģionu attīstības centriem, finanšu pakalpojumi būs pieejami ārkārtīgi ierobežotā apjomā tikai Latvijas Pastā. Tas radīs nopietnas problēmas gan iedzīvotājiem, gan komersantiem, gan tūristiem, gan pašvaldībai, informēja Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere.

Viņa norāda, ka pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli bankas prezidentam un valdes priekšsēdētājam Aināram Ozolam atlikt "SEB bankas" Valkas filiāles slēgšanu vismaz uz sešiem mēnešiem, lai tai būtu laiks atrisināt būtiskākās problēmas.

Dome prasa aktīvi iesaistīties augšminēto problēmu risināšanā arī valsts institūcijas, nosūtot vēstuli arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājam Kristapam Zakulim un Finanšu ministram Jānim Reiram.

"Vienīgās bankas slēgšana Valkas novadam, protams, ir ļoti nopietns trieciens", norāda domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis. "Tas ievērojami pasliktina gan pašvaldības, gan uzņēmēju, gan iedzīvotāju situāciju un rada vairākas ārkārtīgi sarežģītas problēmas, kas būs jārisina - rēķinu nomaksas iespējas tiem iedzīvotājiem, kuri nelieto internetu, metāla naudas maiņa un inkasācija mazajiem komersantiem, skaidras naudas izņemšana pašvaldības pabalstu izmaksai, patēriņa kredītu formēšanas pieejamība katru darba dienu".

Valkas novada dome uzskata, ka iedzīvotājiem, uzņēmējiem un pašvaldībām nepieciešamo finanšu pakalpojumu pieejamības nodrošināšana nedrīkst tikt pakļauta straujām izmaiņām, kamēr nav atrasti alternatīvi risinājumi. Ja bankas struktūrvienība darbību nepagarinās, pašvaldība cer vienoties ar banku, lai atsevišķi pakalpojumi tiek saglabāti kādu laiku, kamēr nav atrasts cits risinājums.

Krauklis uzsver, ka dome centīsies rast alternatīvu gan ar Krājaizdevu sabiedrības darba uzsākšanu, gan veicot pārrunas ar citām bankām. Diemžēl no bankas paziņojuma brīža līdz filiāles slēgšanai ir atlicis praktiski mēnesis un ir ļoti sarežģīti tik īsā laikā atrisināt šīs problēmas vai atrast alternatīvu.

"Tas, protams, liek domāt arī par situāciju banku nozarē Latvijā vispār," komentē pašvaldības vadītājs. "Tas, ka AS "SEB banka" slēdz vairākas filiāles, kuras strādā ar peļņu, kas akcionāriem neliekas pietiekama, varēja notikt tikai tādēļ, ka, faktiski, banku sektorā ir palikusi minimāla konkurence".

Krauklis norāda uz nesaprātīgu valsts politiku, atsakoties no "Hipotēku bankas" komercdaļas, kā arī, necīnoties par to, ka banka "Citadele" varētu palikt valsts īpašumā.

"Protams, jāsaprot, ka akcionārus, īpaši tos, kuri atrodas citās zemēs interesē tikai un vienīgi peļņa. Zinot Latvijas demogrāfisko situāciju - ja nebūs vairākas bankas, kuru akcionāri ir pašvaldības vai valsts, ar galveno mērķi - teritorijas attīstību un pakalpojumu pieejamību, nevis peļņu, nākotnē šī situācija var palikt vēl sliktāka", prognozē Krauklis.

"Tādēļ, protams, mēs centīsimies situāciju risināt, un es arī ierosināšu diskusiju valdības un Saeimas līmenī, jo ne tikai Valkā slēdz filiāli. Tendence komercbankām samazināt darba apjomu ārpus lielajām pilsētām ir arī citās valstīs, ne tikai Latvijā. Tomēr citās valstīs ir alternatīvas - vai nu federālo zemju bankas vai attīstības bankas, kur ir iesaistītas pašvaldības un valsts, bet Latvija pašlaik šo alternatīvu ir pilnībā iznīcinājusi".

Valka24.lv jau vēstīja, ka pārskatot filiāļu tīklu atbilstoši esošajām biznesa aktivitātēm un izmaiņām klientu paradumos, "SEB banka" pieņēmusi lēmumu samazināt filiāļu skaitu un mainīt bankas klientu apkalpošanas koncepciju. Valkā banka turpmāk likšot uzsvaru uz klientu apkalpošanu elektroniskajos kanālos un attālinātas konsultācijas sniegšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)