Banner 980x90

"Vidzemes slimnīcas" vadītājs: poliklīnika Valkā paliks

Valmieras pilsētas pašvaldība marta vidū attiecās no SIA "Vidzemes slimnīca" Valkas domes kapitāldaļu pirmpirkuma tiesībām. Līdz ar to Valkas novada domei ir tiesības savas daļas pārdot privātiem investoriem.
Šobrīd ir uzsākta "Vidzemes slimnīcas" reorganizācija, kas paredz nodalīt Valkas slimnīcu un divu atsevišķi funkcionējošu uzņēmumu izveidošanu.

Par radušos situāciju, kas tālāk notiks ar abām slimnīcām, jautājām "Vidzemes slimnīcas" valdes priekšsēdētājam Uģim Muskovam.
 
Kādas ir Jūsu domas par Valmieras domes lēmumu?

Jāsaka, ka tas ir īpašnieku lēmums, un to mēs kā izpildvara, neapstrīdam. Šis jautājums radās saistībā ar to, ka Valkas pašvaldība kā kapitāldaļu īpašnieks vēlas pārdot savas pajas. "Vidzemes slimnīcai" Valkā ir filiāle, kur nodrošina ambulatoros un līdz 1.aprīlim nodrošina arī aprūpes pakalpojumus.

Protams, ja uz Valkas slimnīcas slēgšanu skatās no finanšu pozīcijas un vērtē pacientu skaitu, ko apkalpo Valmierā un Valkā nav salīdzināmas lietas. Valkā diemžēl šie cipari ir diezgan bēdīgi, tur nepārtraukti strādā ar zaudējumiem. Agri vai vēlu būtu jāpieņem lēmums par aprūpes nodaļas slēgšanu. Zaudējumi Valkas slimnīcai ir katru gadu. Uz vasaru parasti slimnīcu slēdza, jo ir ļoti maz cilvēku, bieži bija tā, ka personāla ir vairāk kā slimnieku.

Tagad aprūpes pakalpojumu varēs saņemt "Vidzemes slimnīcā", Smiltenē, Limbažos, Mazsalacā, veco ļaužu aprūpes nami arī piedāvā šādu pakalpojumu. Aprūpes iestādes ir vajadzīgas, slimnīcā veic arī īslaicīgo sociālo aprūpi, kas ir maksas pakalpojums. Arī Valkā šo sociālo aprūpi piedāvāja, taču cilvēku pirktspējas dēļ, klientu nebija.
 
Runājot par slimnīcu, kā ir ar slimnieku plūsmu, vietas pietiek visiem?

Uz stacionāru  mums rindas neveidojas, noslogojums nodaļās ir vidēji nedaudz vairāk kā 85%. Tas ir ļoti optimāls rādītājs. Tas nozīmē, ka slimnīca nav pārpildīta, bet esam sasnieguši augstu līmeni. Nevienam nav gadījies atteikt gultu trūkuma dēļ un tā arī nenotiks. Runājot par Valkas nodaļu, tur dienā bija vidēji desmit - piecpadsmit pacienti, bet paredzētais minimums tur ir 30 klienti. Tāpēc jau ar Valka nav rentabla. Tur izmanto tikai vienu pusi no stāva. Poliklīnika Valkā paliks, tur nekas nemainīsies, ārsti turpinās pieņemt pacientus.
 
Cik lielu zonu apkalpo Vidzemes slimnīca?

Mums ir profili, ko veic tikai "Vidzemes slimnīca". SIA "Vidzemes slimnīca" ir reģionāla daudzprofilu neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstniecības iestāde, kas nodrošina ne tikai diennakts medicīnisko palīdzību 240 000 Vidzemes reģiona iedzīvotājiem, bet arī piedāvā kvalitatīvus, inovatīvus un pieejamus medicīnas pakalpojumus ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Valmierā ir vienīgā Vidzemē priekšlaicīgi dzimušu bērnu intensīvās terapijas nodaļa. Ir vienīgā stacionārā insulta vienība. Šie divi profili mums atšķiras no pārējā.

Protams, ir vēl ļoti kvalitatīvas, mugurkaula operācijas, kas citur Vidzemes slimnīcās nav pieejamas. Vidzemē tikai Madonā un Valmierā ir endoprotezēšanas pakalpojumi.

Valka24.lv jau vēstīja, ka Valmieras pašvaldība attiecās no savām pirmpirkuma tiesībām, tādā veidā ļaujot Valkas domei pārdot savas kapitāla daļas.

Tāpat Valka24.lv jau vēstīja, ka februārī Valmieras domes deputāti atbalstīja lēmumu sākt SIA "Vidzemes slimnīca" reorganizāciju, kas paredz Valkas struktūrvienības nodalīšanu un divu atsevišķi funkcionējošu SIA izveidošanu. Savukārt Valkas dome veikusi pašvaldībai piederošo kapitāldaļu novērtējumu, paudusi ieceres piesaistīt privāto investoru slimnīcai.

Februārī Valkas domes deputāti nolēmuši pārdot Valkas novada domei piederošās SIA "Vidzemes slimnīca" kapitāldaļas (25,26%), paredzot, ka tās pārdos izsolē ar sākumcenu 1 293 390 Eur, balstoties uz SIA "Deloitte Latvia" veikto kapitāldaļu vērtības aprēķinu.

SIA "Vidzemes slimnīca" gadā apkalpo vairāk nekā 12 tūkstošus stacionāro pacientu, un tikai 30% no tiem ir valmierieši un tuvējo novadu iedzīvotāji, bet pārējos 70% pacientu veido visi Vidzemes reģiona iedzīvotāji. Pieņemot jebkādus lēmumus par slimnīcas tālāko darbību, jāatceras, ka tas ir galvenais medicīnas pakalpojumu sniedzējs visiem Vidzemes reģiona iedzīvotājiem. Tuvu 80% no visiem slimnīcas pakalpojumiem veido valsts pasūtījums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)