Banner 980x90

Valkas pašvaldība aicina valdību pievērsties Valkas un Valgas problēmu risināšanai

Foto: Valka24.lv
Foto: Valka24.lv

Valkas novada dome nosūtījusi vēstuli prezidentam Raimondam Vējonim, Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) un Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) ar aicinājumu veikt izņēmuma regulējumu normatīvajos aktos, aģentūru LETA informēja Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere.

Valkas novada budžeta prognoze 2016.gadam paredz iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pieaugumu tikai par 5,47%, kas būtiski atpaliek no citiem reģionālās attīstības centriem.

Kā galveno iemeslu tam, analizējot cēloņus, pašvaldība min nesakārtotas attiecības ar Igauniju. Pašvaldībai nav iespējams iegūt precīzus datus, cik Valkas iedzīvotāju strādā Valgā, jo šāda datu apmaiņa starp valstīm nenotiek. Aptaujājot Valgas uzņēmējus, ir skaidrs, ka šādu cilvēku ir ap 400. Viņi izmanto Valkas infrastruktūru, bet viņu maksātais IIN nenonāk ne Valkas, ne Valgas budžetā, kas Valkas novada pašvaldības budžetu samazina aptuveni par 500 000 eiro gadā.

Pašvaldība norāda, ka Valkas novadā visspilgtāk var sajust Eiropas Savienības brīvā tirgus, pārvietošanās brīvības, kopīgas valūtas pozitīvās un arī negatīvās puses, jo vēsturisku apstākļu dēļ valcēnieši dzīvo vienā pilsētā, kura izvietota divās valstīs.

Šobrīd Igaunijā, Valgā, ir deklarējušies 999 Valkas iedzīvotāji, lai varētu saņemt veselības pakalpojumus un sociālo palīdzību, kaut arī faktiski turpina dzīvot Valkā. Tas ir ļoti nozīmīgs skaits, un tas turpina augt. Šī iemesla dēļ Valkas novada pašvaldības budžeta ieņēmumi samazinās par aptuveni 500 000 eiro gadā. Tā rezultātā iespējas ieguldīt līdzekļus novada attīstībā būtiski pasliktinās, no kā cieš gan uzņēmēji, gan visi novada iedzīvotāji.

Tā ir neordināra, izņēmuma situācija, un tāpēc prasa arī īpašu, izņēmuma regulējumu normatīvajos aktos, uzskata pašvaldība, piebilstot, ka līdz šim visi pūliņi visdažādākajos līmeņos to panākt nav bijuši sekmīgi (izņemot glābšanas dienestu sadarbību).

Tāpēc pašvaldība aicina nopietni un neatliekami pievērsties Valkas/Valgas problēmu risināšanai un pilsētā sarīkot valdības izbraukuma sēdi.

Bez iepriekš minētajām problēmām novadā ir gadiem neatrisinātas problēmas arī sabiedrības drošības, izglītības un transporta jomās. Pēc izbraukuma sēdes būtu iespējams izstrādāt rīcības plānu ar konkrētiem termiņiem, lai varētu veikt nepieciešamās izmaiņas normatīvajos aktos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)