Banner 980x90

Valkas novada pašvaldības delegācija viesojas Ukrainā

Foto: valka.lv
Foto: valka.lv

Septembrī Valkas novada pašvaldību un Valgas apriņķa pārstāvji devās darba vizītē uz Čerņigovu Ukrainā, pilsētas informācijas portāls Valka24.lv uzzināja Valkas novada pašvaldībā.

Vizītes laikā delegācija apmeklēja Čerņigovas apgabala Repkinskas rajonu, lai piedalītos sabiedriskās organizācijas "Sadarbības centrs ekonomiskai un sociālai sadarbībai Repkinas rajonā" organizētā sanāksmē, kur tikās ar vietējiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem.

Tikšanās sākumā visu trīs pārstāvēto pušu pārstāvji prezentēja pašvaldību, kā arī lauksaimniecības produkcijas ražošanu konkrētajā reģionā, kas bija izvēlēta par sanāksmes prioritāro tēmu. Sadarbības veidošana starp Valkas - Valgas un Čerņigovas apgabala pašvaldībām, uzsvaru liekot tieši uz ekonomisko un sociālo sadarbību, bija sanāksmes mērķis. Jau šobrīd Valkas pašvaldība apkopo informāciju par Ukrainas uzņēmēju potenciālajiem sadarbības partneriem Latvijā.

Vizītes laikā Valkas pašvaldības pārstāvji tikās ar Latvijas Republikas Goda konsuli Čerņigovā Oļenu Višņakovu, lai pārrunātu iespējamās sadarbības jomas starp Valkas novada un Čerņigovas apgabala vietējām pašvaldībām.

Kā atzīst Valkas pašvaldības vadītājs Vents Armands Krauklis, saruna bija produktīva un abas puses, jau ir pārrunājušas iespējamo sadarbību. "Valkas pašvaldība vēlas uzsākt sadarbību ar kādu no Ukrainas pašvaldībām, kas būtu potenciāls draudzības līguma partneris, ar kuru varētu noslēgt sadraudzības līgumu. Skaidrs, ka Čerņigova ar 300 000 iedzīvotājiem īsti neatbilst mūsu mērogam un viņiem arī jau ir sadarbības partneri Latvijā, tāpēc meklēsim partneri, kas atbilstu mūsu situācijai un mērogam," stāsta Krauklis.

Valkas novads kopā ar Valgas pilsētu varētu uzsākt sadarbību ar Ņižinas pilsētu, kas ir viena no trīs Čerņigovas apgabala nozīmes pilsētām.

Valkas pašvaldības vadītājs Vents Armands Krauklis pastāstīja, ka ukraiņi ir ļoti ieinteresēti gūt Latvijas pieredzi pirms iestāšanās Eiropas Savienībā un iestāšanās sarunu laikā, jo valsts cer, ka vismaz nākotnē tā varētu pretendēt uz iestāšanos ES.

Krauklis stāsta, ka arī pašvaldības pārstāvjiem bija svarīgi redzēt, kāda ir situācija un dzīve Ukrainā. "Saredzu, ka ir lietas, kur mēs ukraiņiem varam palīdzēt, un es nedomāju tikai humāno palīdzību.  Mēs jau izskatījām iespēju nākamgad vasarā uzņemt ukraiņu bērnus vai speciālistus, jo šī pieredze viņiem ir ļoti vajadzīga. Tā kā situācija Ukrainā tiešām ir ārkārtīgi sarežģīta, svarīgi veidot visa līmeņa kontaktus, sākot ar izglītību, kultūru un sociālo sadarbību un beidzot ar ekonomisko sadarbību.  Ukraina ir ļoti liela zeme, protams, pašlaik iedzīvotājiem jāpārdzīvo ļoti grūti laiki, bet jācer, ka situācija normalizēsies".

Šobrīd par Ukrainu valda mīti kā par bīstamu zemi un, neapšaubāmi, austrumos ir karš. Taču Ukraina ir liela teritorija un karš notiek salīdzinoši mazā teritorijas daļā. Pārējā teritorijā ukraiņi ļoti gaida viesus un ir ļoti viesmīlīgi.  Vizītes laikā ukraiņu kolēģi uzsvēra, ka tieši Latvija ir viena no tām retajām Eiropas valstīm, kas Ukrainai šajā situācijā tiešām reāli palīdz.

"Līdz ar to pret latviešiem viņi ir īpaši viesmīlīgi, var vilkt vēl tikai paralēles ar Gruziju. Viņi tiešām ļoti augstu novērtē to, ko mēs darām, tādēļ arī, faktiski, mums ir morāls pienākums katram kaut kādā veidā censties palīdzēt, jo ekonomiskā situācija pašreiz tur ir ļoti smaga" atklāj Krauklis.  "Piemēram, pedagoga un ārsta alga ir apmēram 100 eiro mēnesī, daudzi darba ņēmēji saņem vien 60, 70 eiro mēnesī, cilvēkiem ir ļoti grūti iztikt. Tāpēc brauciens bija vērtīgs, jo par situāciju Ukrainā iespējams pa īstam spriest tikai tad, kad to redz savām acīm".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)