Banner 980x90

Valkas novada dome: Arī lauku iedzīvotājiem nepieciešami ārsti

Valka24.lv
Valka24.lv
Valkas pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS), kurā kā SIA "Vidzemes slimnīca" dalībniece pauž neizpratni un sašutumu par Nacionālā veselības dienesta (NVD) piedāvāto līgumu SIA "Vidzemes slimnīca" "Par sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu".

Kā aģentūru LETA informēja Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, līgumā paredzēts būtisks finanšu līdzekļu samazinājums sekundārai ambulatorai veselības aprūpei.

Valkas novada dome uzskata, ka līdz ar finansējuma samazinājumu sekundārajai ambulatorai veselības aprūpei tiek veicināta lauku iedzīvotāju diskriminācija. Šiem iedzīvotājiem veselības aprūpe kļūst aizvien nepieejamāka, jo ierobežoto ienākumu dēļ ne visiem ir iespēja izvēlēties maksas pakalpojumus vai doties pie ārstiem uz Rīgu. Tā rezultātā, prognozējams, ka turpinās augt jau šobrīd vērojamā tendence, ka aizvien slimāki cilvēki ar aizvien ielaistākām kaitēm nokļūst slimnīcā.

"Ja tā ir Veselības ministrijas kļūda - tā ātri jālabo, jo jau līdz šim speciālistu pieejamība bija nepietiekama un veicināja slimību ielaišanu," uzskata domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija). "Ja tā ir apzināta rīcība - palielināt finanses Rīgas slimnīcām uz reģionālo slimnīcu rēķina - tā ir lauku un mazāko pilsētu iedzīvotāju diskriminācija un veicinās iedzīvotāju aizplūšanu, kas savukārt pakāpeniski iznīcina Latviju. Tādā gadījumā ministram ir jāatkāpjas."

Dome uzskata, ka finansējuma samazinājums ambulatorajam sektoram ir tuvredzīgs un nepārdomāts risinājums samilzušajām finanšu problēmām veselības sektorā, par ko nāksies dārgi maksāt jau tuvākajā nākotnē. Tādēļ Valkas pašvaldība aicina Veselības ministriju un tās pakļautībā esošo NVD pārskatīt finansējuma sadali un piedāvāt reģionālajām slimnīcām slēgt līgumus, kuros ir saglabāts vismaz līdzšinējais finansējuma apjoms.

Kā ziņots, šī gada līgumi par ambulatoro pakalpojumus sniegšanu reģionālajām slimnīcām ir ievērojami mazāki nekā pērn un slimnīcas pagaidām atsakās tos parakstīt.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, Latvijas reģionu slimnīcas ir saņēmušas šī gada līgumus par ambulatoro pakalpojumu sniegšanu Latvijas reģionu iedzīvotājiem. Salīdzinot ar pagājušo gadu, līgumu apjoms ir ievērojami mazāks, kas nozīmē būtisku apgrūtinājumu reģionu iedzīvotājiem saņemt ambulatoros pakalpojumus, kā arī rindu pagarināšanos, norādīja Kalējs.

Līdz ar to slimnīcu vadītāji pašreiz atturas parakstīt piedāvātos līgumus un vēlas saņemt skaidrojumu par finansējuma samazinājumu gan no Veselības ministrijas, gan NVD.

Biedrības un NVD tikšanās šajā jautājumā plānota 31.martā. Pēc tikšanās rezultātu izvērtēšanas Latvijas slimnīcu vadītāji kopā ar savu reģionu pašvaldībām lems par tālāko rīcību un līguma parakstīšanu, kā arī informēs savu reģionu iedzīvotājus par iespējām šogad saņemt veselības aprūpes pakalpojumus savās reģiona slimnīcās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)