Banner 980x90

Valkā prezentēs vēsturnieka Tomaševska grāmatu par Latviešu Pagaidu Nacionālo padomi

Daugavpils, 19.okt., LETA. Piektdien, 27.oktobrī, plkst.15 Valkas pilsētas kultūras nama otrā stāva foajē tiks prezentēta vēsturnieka Jāņa Tomaševska grāmata "Neatkarības čuksti: Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes vēsture", aģentūru LETA informēja Valkas novada domes Sabiedrisko attiecību speciāliste Aksana Markoviča.

Paredzēts, ka ar savu klātbūtni svinīgajā grāmatas prezentācijā klātesošos pagodinās arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kurš Valkā ieradīsies oficiālajā darba vizītē.

Grāmatas "Neatkarības čuksti: Latviešu pagaidu nacionālās padomes vēsture" svinīgā atklāšana notika šī gada 12.oktobrī Saeimas namā. Tās centrā ir notikumi un cilvēki, kas radīja pamatu Latviešu pagaidu nacionālās padomes (LPNP) veidošanai. LPNP uzskata par pirmo nopietno soli neatkarīgas Latvijas dibināšanā. Grāmatā aprakstīti LPNP radīšanas priekšnoteikumi, dibināšana un darbība.

Monogrāfijā īpaša uzmanība veltīta Valkai un tās kļūšanai par faktisko Latvijas galvaspilsētu pēc Rīgas krišanas. Valkā sapulcējās latviešu pilsoniskā inteliģence, vienojoties Latvijas valsts dibināšanas centienos.

Pētījums hronoloģiski aptver laikposmu no 20.gadsimta sākuma līdz 1918.gada novembrim, kad uz LPNP un Demokrātiskā bloka bāzes tika izveidota Tautas padome, kas pasludināja neatkarīgu Latviju, atzīmē grāmatas autors.

Vēsturnieks Tomaševskis uzsver, ka līdz šim maz pētījumu veltīti LPNP un tie tapuši salīdzinoši sen, līdz ar to sabiedrība par padomes darbību nav informēta. Jau Nacionālās padomes darbības laikā daļa materiālu tika iznīcināti līdz ar to var priecāties par katru avotu, katrām atmiņām, kas tikušas saglabātas.

"Latviešu pagaidu nacionālo padomi, ko saīsināti dēvē par Nacionālo padomi, līdz šim vēsturnieki ir nepelnīti maz pētījuši. Taču 1918. gada 18.novembra Latvija neradās tukšā vietā. Bez 1917.gadā Valkā dibinātās Nacionālās padomes ieliktā pamata ceļš uz Latvijas neatkarības pasludināšanu būtu ērkšķaināks un droši vien arī garāks.

Nacionālā padome bija pirmā organizācija, kas Latvijas cilvēkiem un starptautiskajai sabiedrībai ļāva noticēt, ka Latvija var būt apvienota, neatkarīga un demokrātiska valsts," saka Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība).

Valkas mērs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) uzsver, ka Latvijas valsts simtgades priekšvakars un LPNP simtgades gads ir simbolisks laiks un piemērots brīdis, kad plašākai sabiedrībai uzzināt vairāk par Nacionālo padomi.

Šogad aprit simts gadi, kopš Valkā 1917.gada vēlā rudenī sanāca Latviešu Pagaidu Nacionālā padome. Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros norisinās šim vēsturiski nozīmīgajam notikumam veltīts norišu cikls, kas ar augsta līmeņa starptautisku konferenci, svētku koncertu, pieminekļa un izstādes atklāšanu Valkā noslēgsies 2.decembrī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)