Banner 980x90

Valgas pašvaldība vēlas vienkāršākus robežšķērsošanas noteikumus bērniem

Tallina, 6.sept., LETA--ERR. Valgas pašvaldība vēlētos vienkāršot nosacījumus nepilngadīgo kustībai pār robežu ar Latviju, bet valstiskā līmenī tāda iniciatīva netiek atbalstīta, vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Valgas lauku teritorijas mērs Marguss Lepiks sacījis, ka likumā vajadzētu noteikt vienkāršāku procedūru nepilngadīgo iespējām pārvietoties pār robežu starp Valgu un Valku, lai bērniem nebūtu nepieciešama abu vecāku atļauja. 

Lepiks norādīja, ka cilvēki robežu starp abām pilsētām šķērso arvien aktīvāk, Valka un Valga rīko kopīgus gadatirgus, festivālus un sporta pasākumus. Otrpus robežas pusei cilvēkiem ir jānēsā līdzi personu apliecinošs dokuments, bet nepilngadīgajiem ir nepieciešama vecāku atļauja. 

"Pērn kāda bērnudārza grupa vēlējās doties ciemos uz bērnudārzu, kas atrodas 500 metru attālumā otrā robežas pusē. Mūsu audzinātājas vēlējās visu noformēt pareizi, tādēļ lūdza Policijas un robežsardzes pārvaldei izskaidrot, kādi dokumenti ir jāņem līdzi. Noskaidrojās, ka robežas šķērsošanai ir nepieciešama abu vecāku rakstiska piekrišana. Beigās bērni tā arī nekur neaizgāja," stāstīja Valgas lauku teritorijas vadītājs.  

Viņaprāt, lai izvairītos no tamlīdzīgām situācijām, Valgā un Valkā vajadzētu noteikt īpašu režīmu, lai kontrolējamā teritorija atrastos ārpus abu pilsētu robežām. 

Par īpašu statusu Valkai un Valgai ir runāts arī agrāk, bet Lepiks atzina, ka iecerei nav politiska atbalsta nedz Igaunijas, nedz Latvijas valdībā. 

"Ir politiķi un ierēdņi, kas to saprot, bet visi atrunājas ar vispārīgiem nosacījumiem un birokrātiju," viņš secinājis. 

Igaunijas Polijas un robežsardzes pārvaldes dati liecina, ka no Valkas Igaunijas teritorijā nav likts atgriezties nevienam nepilngadīgajam, kuram nav bijuši līdzi visi nepieciešamie dokumenti. Arī no Valgas neviens bērns atpakaļ uz Latviju šāda iemesla dēļ nav nosūtīts. 

"Mums ar Latviju ir kopīga mākslas skola, un bērni pastāvīgi šķērso robežu. Tomēr mums, diemžēl, nav garantiju, ka dokumentus neviens nepārbaudīs. Un, ja pārbaudīs, tad tālākais ir atkarīgs no ierēdņa. Mūsu mērķis ir rīkoties pareizi un atbilstoši abu valstu likumiem, bet ir nepieciešama jautājuma noregulēšana," uzsvēris Lepiks. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)