Banner 980x90

Strenču pašvaldība: Jābūt regulējumam, kas ļautu pašvaldībai atvērt klasi ar mazāku skolēnu skaitu

Foto: Valka24.lv
Foto: Valka24.lv
Strenču pašvaldībā uzskata, ka ir jāpieņem tāds tiesiskais regulējums, kas pieļautu pašvaldībai kā izglītības iestādes dibinātājai atvērt klasi, kurā izglītojamo skaits ir mazāks par noteikumu projektā noteikto, izmantojot valsts budžeta mērķdotāciju un paredzot iespēju pašvaldībām līdzfinansēt iztrūkstošo skolēnu skaitu.

Kā aģentūrai LETA pauda Strenču novada izglītības, kultūras un sporta speciāliste Liene Krūmiņa, pašvaldībā tas ir ļoti svarīgi, jo tas ir gan sociālas dabas jautājums, gan sabiedriskās dzīves jautājums. Katra jaunieša klātesamība novadā pilnveido jebkuru kultūras, sporta pasākumu. Jauniešu iespēja mācīties uz vietas mums dod iespēju viņus iesaistīt dažādos kolektīvos (korī, tautu dejās utt.) un pasākumos.

"Katrs jaunietis ne tikai bagātina šos kolektīvus, bet arī nodrošina to pastāvēšanu. Savukārt novadam tas nozīmē daudzveidīgu iekšējo kultūras dzīvi," uzskata Krūmiņa.

"Ļoti svarīgs arguments, kāpēc mums katrs skolēns ir svarīgs, ir starpnovadu norēķini. Ja skolēns mācās citā novadā, pašvaldībai ir jāmaksā starpnovadu norēķini, kas ir stipri augstāki par viena izglītojamā izmaksām uz vietas savā pašvaldībā. Līdz ar to pašvaldībai budžetā būs jārod tūkstoši, lai spētu samaksāt par skolēniem, kas valdības lēmuma dēļ neturpina mācības pašvaldības vidusskolā," piebilda Krūmiņa.

Kā ziņots, valdība 13.oktobrī apstiprināja minimālo skolēnu skaitu desmitās klases atvēršanai vidusskolā. Ņemot vērā pašvaldību iebildumus, noteikumos iestrādāti divi kritēriji klašu atvēršanai.

Līdz ar 2016.gada 1.septembri novada izglītības iestādēs 10.klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 12 izglītojamajiem vai arī vismaz 32 skolēniem visā vidusskolas posmā. Tomēr Ādažu novadā, Babītes novadā, Baldones novadā, Carnikavas novadā, Garkalnes novadā, Iecavas novadā, Ikšķiles novadā, Inčukalna novadā, Ķekavas novadā, Lielvārdes novadā, Mārupes novadā, Olaines novadā, Ozolnieku novadā, Salaspils novadā, Saulkrastu novadā, Skrīveru novadā, Stopiņu novadā 10.klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 18 izglītojamajiem 10.klasē vai 48 skolēniem 10.-12.klasē kopā.

Ar vismaz 18 izglītojamajiem vienā klasē vai 48 skolēniem 10.-12.klasē varēs atvērt arī 10.klasi novada pilsētās - Aizkrauklē, Alūksnē, Balvos, Bauskā, Cēsīs, Dobelē, Gulbenē, Krāslavā, Kuldīgā, Limbažos, Līvānos, Ludzā, Madonā, Ogrē, Preiļos, Saldū, Siguldā, Smiltenē, Talsos, Tukumā, Valkā.

Republikas pilsētās 10.klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 22 izglītojamajiem vai 58 izglītojamajiem vidusskolas posmā.

Lai gan noteikumi stāsies spēkā jau ar nākamo mācību gadu, novadu, kas nav atsevišķi izcelti ar lielāku minimālo skolēnu skaitu, izglītības iestādēm noteikts pārejas posms, kura laikā pakāpeniski pieaugs minimālais skolēnu skaits klases atvēršanai, sasniedzot iepriekšminētos lielumus.

Divos nākamajos mācību gados, uzņemot izglītojamos 10.klasēs vispārējās vidējās izglītības programmās klātienes izglītības ieguves formā vai attiecīgi neklātienes izglītības ieguves formā, izglītības iestāde novadā klasi varēs atvērt ar ne mazāk kā 10 izglītojamajiem 10.klasē vai 27 skolēniem vidusskolas posmā. Paredzētais 12 skolēnu minimums vienā klasē vai 32 skolēni vidusskolas posmā tiks sasniegts 2018./2019.mācību gadā.

Ja izglītības iestāde īsteno vispārējās vidējās izglītības programmu uz starptautiska līguma pamata, tad skolēnu skaita minimums nav jāpiemēro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)