Banner 980x90

Sjademe: Valka varētu palikt bez slimnīcas pakalpojumiem

Ja Valkas novada dome lems par labu tai piederošo SIA "Vidzemes slimnīca" daļu pārdošanai privātajiem investoriem, pastāv iespēja, ka Valka varētu vispār palikt bez slimnīcas pakalpojumiem, sarunā ar aģentūru LETA pieļāva Valkas novada domes deputāts Aivars Sjademe (NA).

"Risks jau pastāv vienmēr, un tikpat labi, pārdodot daļas, var gadīties, ka rezultāts ir labs, tomēr lēmumu riskēt nevar pieņemt viens cilvēks, bet par to būtu jārīko sabiedriskā aptauja," ir pārliecināts Sjademe. Viņš arī atzīmēja, ka risku jo spilgtāku padara fakts, ka neformālā vidē dzirdēta pagaidām neapstiprināta informācija, ka drīzumā varētu tikt slēgta Valgas slimnīca un medicīnas pakalpojumu sniegšana atbalstīta Tartu vai Viru pilsētā.

Savukārt SIA "Vidzemes slimnīca" valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs aģentūrai LETA norādīja, ka ir pāragri spriest par ieguvumiem vai zaudējumiem no iespējamās pārdošanas, kamēr par pašu pārdošanas faktu vēl nav nolemts.

LETA jau ziņoja, ka aizvadītajā nedēļā notikušajā Valkas novada domes sēdē deputāti nolēmuši vien to, ka būtu jāveic domei piederošo slimnīcas daļu novērtējums, pēc kā dome pieņemtu lēmumu, vai pārdot savas daļas vai ne.

Pēc Muskova teiktā, - pat teorētiski pieņemot situāciju, ka Valka savus domei piederošos 25% pārdotu privātam īpašniekam, patlaban nav iespējams novērtēt, vai rezultāts būtu labāks vai sliktāks nekā esošais. "Protams, ir pamats bažām, ka mūsu prioritātes - pirmkārt, cilvēks un tikai pēc tam finanses - varētu tikt pagrieztas otrādi, ja Valkā situāciju noteiktu privātais sektors, bet to pagaidām nevar apgalvot," atzina Muskovs.

Viņš norādīja, ka Valkas novada dome šo jautājumu sarunās ar slimnīcas valdi pagaidām nav aktualizējusi, kas liek domāt par to, ka, visticamāk, jautājumā patiešām pagaidām nekas nav nolemts un tas ir tikai sākuma stadijā. Muskovs gan atzina, ka iepriekš plānotas sarunas par slimnīcas pakalpojumiem un, konkrēti, aprūpes nodaļas uzturēšanu un funkcionalitāti novadā, patlaban atliktas dažādu faktoru dēļ. "Iespējams, šo sarunu laikā dome mūs iepazīstinās arī ar savām idejām, bet līdz šim oficiālu ziņu nav bijis," norādīja slimnīcas vadītājs.

Iepriekš Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija") aģentūrai LETA stāstīja, ka iespējamā slimnīcas daļu pārdošana privātam investoram būtu vērsta tikai un vienīgi uz pakalpojumu attīstību un saglabāšanu novadā, kas būtu izstrādāts arī nolikumā. Viņš arī atzīmēja, ka patlaban domes deputāti lēmumu par pašvaldībai piederošās slimnīcas daļas pārdošanu vēl nav skatījuši, jo aizvadītajā nedēļa domes sēdē pieņemts lēmums vien par pašvaldībai piederošo daļu novērtēšanu, pēc kuras domei būtu iespējams lemt par daļu pārdošanas izdevīgumu.

"Ir vairāki labi piemēri Latvijā, kur, piesaistot privātos investorus, būtiski uzlabojas pakalpojumu pieejamība un kvalitāte. Viens no tādiem piemēriem ir Aizkrauklē. Jebkurā gadījumā, ja dome lems par daļu pārdošanu, tiks izstrādāts nolikums, kas noteiks investoram par pienākumu saglabāt un uzlabot novadā pieejamos pakalpojumus. Visas pārējās runas par likvidēšanu ir meli," apgalvoja Krauklis.

Slimnīcas īpašnieces ir Valkas un Valmieras pašvaldības. Valmieras pašvaldībai attiecīgi pieder 75% kapitāldaļu, bet Valkas novada pašvaldībai 25%. Katra pašvaldība galvoja atbilstoši sev piederošajam kapitāldaļu skaitam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)