Banner 980x90

Pērn reģistrēti 326 jauni HIV infekcijas gadījumi, tai skaitā pieciem jaundzimušajiem

Rīga, 8.apr., LETA. Pērn Latvijā reģistrēti 326 jauni HIV infekcijas gadījumi, tostarp pieciem jaundzimušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati.

Jauno HIV gadījumu skaits gan ir samazinājies - gadu iepriekš to bija 371, bet vēl gadu iepriekš - 365 gadījumi.

HIV pirmo reizi reģistrēts 221 vīrietim un 105 sievietēm.

Pērn Latvijā ir konstatēti arī pieci gadījumi, kad piedzimuši HIV pozitīvi bērni. 2017.gadā ar diagnozi HIV piedzima trīs bērni, bet 2016.gadā - seši bērni.

Kā aģentūru LETA informēja HIV pacientu atbalsta biedrības "Agihas" valdes priekšsēdētājs Andris Veiķenieks, Latvijā visām grūtniecēm ir noteikts obligāts HIV tests. Tā ir viena no nedaudzajām grupām, kam paredzēts šis pienākums, jo tas tiešā veidā ietekmē bērna veselību un dzīvību, uzsvēra biedrības vadītājs.

Viņš pauda nožēlu par pērnā gada statistiku, ņemot vērā, ka medikamenti nodrošina iespēju arī HIV pozitīvām sievietēm piedzimt veseliem bērniem.

"Ja piecos gadījumos gada laikā tiek konstatēti HIV pozitīvi bērni, kas infekciju ieguvuši vertikālās transmisijas (no mātes bērnam) ceļā, tas signalizē, ka šis monitorings netiek veikts pietiekami labi, pēc labākās sirdsapziņas," uzskata Veiķenieks.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centra" infektoloģe Inga Ažiņa stāsta, ka viena izskaidrojuma šai problēmai nav, minot gan sieviešu neizpratni, gan riska uzvedību un infekcijas noliegšanu. Lai novērstu iespēju, ka māte nodod HIV infekciju bērnam ar pienu, biedrība "Agihas" sāka, un tagad jau valsts turpina programmu "Mātes piens". Proti, jaunās HIV pozitīvās māmiņas var bez maksas saņemt piena maisījumus saviem mazuļiem, atzīmēja ārste.

Viņa uzsvēra, ka ir jārisina arī grūtniecības laika problemātika. Pēc viņas teiktā, tam gan "Latvijas Infektoloģijas centrs", gan Veselības ministrija šogad plāno pievērsties pastiprināti.

Lai arī laika gaitā HIV ir kļuvusi par hronisku, bet ar medikamentiem vadāmu infekciju, tās klātbūtne jaundzimušā organismā nozīmē, ka bērnam no pirmās mūža dienas līdz pat pēdējai būs jālieto speciālie medikamenti, skaidro speciālisti.

Latvijā pašlaik ir 89 bērni līdz 18 gadu vecumam, kas dzīvo ar HIV. Salīdzinājumam - Lietuvā tādi ir astoņi, zināja teikt Veiķenieks.

SPKC apkopotie dati liecina, ka pērn 73 gadījumos inficēšanās ar HIV notikusi narkotiku injicēšanas rezultātā, 109 gadījumos heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā, 19 gadījumos - homoseksuālu dzimumkontaktu ceļā, piecos gadījumos - vertikālās transmisijas ceļā, bet 120 gadījumos inficēšanās ceļš nav noskaidrots.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)