Banner 980x90

Krāsaino kontaktlēcu popularitāte pieaug – uzzini par tām vairāk

Klasiskās kontaktlēcas redzes korekcijai un medicīniskiem nolūkiem jau sen vairs nav nekāds jaunums, par tām zina vairums cilvēku. Tās daudzi izvēlas briļļu vietā vai izmanto pamīšus ar brillēm, lai iegūtu lielāku komfortu ikdienā. 

Kā ir ar krāsainajām kontaktlēcām? Par tām informētība nav tik plaša, tomēr tā palielinās, arvien vairāk cilvēku interesējas par krāsainajām kontaktlēcām un izvēlas tās gan epizodiskai, gan ikdienas lietošanai. 

Optikas preču tirgotāju novērojumi liecina, ka krāsaino kontaktlēcu popularitāte pieaug. Tam par iemeslu ir gan lēcu ērtā iegāde, ko mūsdienās droši var veikt arī internetā, kā arī fakts, ka cilvēki meklē veidus, kā veidot savu vizuālo tēlu pamanāmāku un oriģinālāku, nebaidās eksperimentēt un izmantot mūsdienu zinātnes un tehnoloģiju radīto savā labā. 

Īsumā – kas ir krāsainās kontaktlēcas
Krāsainās kontaktlēcas savu īpašību un materiālu ziņā ne ar ko daudz neatšķiras no parastajām optiskajām kontaktlēcām. Būtiskākā atšķirība ir šis lēcā iestrādātais krāsas slānis, kas arī rada vēlamo vizuālo efektu. Maina vai izceļ acu krāsu, kā arī var piešķirt acīm pavisam neparastu izskatu – dzīvnieku, mītiskās un mistiskās pasaules radībām līdzīgu. Tās parasti dēvē par crazy tipa lēcām, ko izvēlas karnevāliem, tematiskajām ballītēm.

Krāsainās kontaktlēcas tāpat kā parastās pieejamas lietošanai vienai dienai, divām nedēļām vai mēnesim. Viss atkarīgs no nēsātāja vēlmēm un vajadzībām, kā arī acu īpatnībām.

Būtiskākais, ko krāsainās lēcas var paveikt:
• paspilgtināt jau esošo acu krāsu;
• pilnībā izmainīt acu krāsu;
• izgaismot acis, piešķirot tām akcentu un padziļinot skatienu;
• reizē ar kosmētiskajām izmaiņām nodrošināt arī redzes korekciju.

Krāsainās kontaktlēcas var lietot ikviens, jo tās pieejamas gan ar, gan bez optiskās korekcijas funkcijas. Ja nepieciešams tikai kosmētiskais efekts, krāsainās lēcas var izmantot arī tie, kuriem nav redzes problēmu.

Krāsaino kontaktlēcu lietošana
Praktiski krāsaino lēcu lietošana neatšķiras no parastajām lēcām. Ja tiek izmantotas arī parastās lēcas, tad ikdienas rituālos nebūs nekādu būtisku izmaiņu. Kontaktlēcu ielikšana un izņemšana ir tāda pati. 

Vienīgi jāņem vērā, ka krāsainās lēcas acīm rada nedaudz lielāku noslogojumu nekā parastās, tāpēc būtu ieteicams krāsaino lēcu lietošanas laiku saīsināt, diennaktī tām vajadzētu būt ne vairāk par 8-12 stundām, lai ļautu acīm pienācīgi atpūsties. Tāpat arī regulāri vajadzīgas dienas, kad acis no lēcām tiek atpūtinātas vispār. Tad labāk izmantot brilles, ja vajadzīga redzes korekcijas funkcija.

Kā iegādāties un sākt lietot krāsainās lēcas
Lai uzsāktu lietot krāsainās kontaktlēcas, vispirms ir jādodas pie acu ārsta, kurš veiks redzes pārbaudi, novērtēs acu veselību un specifiku. Ārsts noteiks, vai acis ir piemērotas kontaktlēcu lietošanai un izrakstīs recepti to iegādei, ja ir vajadzīga arī redzes korekcija.

Tāpat acu ārsts vai optometrists arī konsultēs par pašu lēcu lietošanu, kopšanu, kas ir ļoti būtiski, lai kontaktlēcu lietošana būtu droša un neapdraudētu acu veselību. 

Tikai pēc vizītes pie ārsta varat iegādāties krāsainās kontaktlēcas. Tas iespējams gan optikas preču veikalos, gan interneta veikalos. Interneta veikals Lensor.eu ir viens no uzticamiem tirgotājiem, kas piedāvā ļoti plašu krāsaino kontaktlēcu klāstu par izdevīgām cenām: https://www.lensor.eu/lv/lens/colored/

Kādas krāsas lēcas izvēlēties
Kontaktlēcu ražotāji piedāvā ļoti lielu krāsu daudzveidību. Tie ir gan klasiskie toņi, gan neparastas un uzkrītošas krāsas, gan jau pieminētās crazy tipa lēcas. Ko izvēlēties? Viss atkarīgs no tā, kāds ir mērķis, ko vēlas ar krāsaino lēcu palīdzību panākt. 

Ja grib pilnībā maināt acu krāsu, tad jāizvēlas izteiktas un spilgtas krāsas, kas spēs nomaskēt acu dabisko krāsu. Jāatceras, ja dabiskā acu krāsa ir tumša, bet grib, piemēram, gaiši zilu acu krāsu, tad tas var ietekmēt gala rezultātu, zilā krāsa var nebūt tik izteikta, to ietekmē brūnā zīlīte. 

Bet aptaujas liecina, ka zilas krāsas kontaktlēcas vienalga ir pašas populārākas, ko lēcu cienītāji mēdz izvēlēties. Zilo acu īpašnieki vienmēr uzskatīti par īpaši skaistiem, šādas acis ir izteiksmīgas, piesaistošas un pat suģestējošas. Tāpēc ikvienam var būt vēlme izmēģināt, kā tas ir.

Tāpat lēcu krāsa uz iepakojuma var atšķirties no tās, kāda tā ir tad, kad ielikta acīs. Tāpēc vislabāk ir izmēģināt dažādas krāsas lēcas un atrast tās, kas patīk un piestāv. 

Ieteikumi drošai krāsaino lēcu lietošanai
Kontaktlēcas ir medicīnas prece, tāpēc to lietošanā jābūt ievērotai maksimālai drošībai. Lūk, daži ieteikumi gan parasto, gan krāsaino kontaktlēcu lietotājiem.
• Vienmēr jāievēro kontaktlēcu lietošanas ilgums, ko nedrīkst pārsniegt. Laikus jāiegādājas jaunas lēcas.
• Jāievēro roku higiēna, aiztiekot kontaktlēcas. Rokām jābūt tikko nomazgātām, sausām, bez losjona vai krēma.
• Ar kontaktlēcām nedrīkst atrasties ūdenī, jo tas palielina acu infekciju risku.
• Ja ir sūdzības par lēcām, to komfortu, ja ir apsārtums, graušana, sāpēs vai citas problēmas, tad nekavējoties jāpārtrauc lietot lēcas un jādodas pie acu ārsta.
• Vismaz reizi pusgadā jādodas pie acu ārsta uz profilaktisku pārbaudi.
• Nedrīkst iegādāties un lietot lēcas ar apšaubāmu izcelsmi un kvalitāti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)