Banner 980x90

Dūklavs: Samazinātā PVN likme cels vietējo augļu un dārzeņu audzētāju konkurētspēju

Rīga, 19.okt., LETA. Samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme Latvijai raksturīgajiem svaigajiem augļiem, ogām un dārzeņiem cels vietējo augļkopju un dārzeņkopju konkurētspēju, parakstot sadarbības memorandu par samazinātās 5% PVN likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Tāpat viņš prognozēja, ka, samazinot PVN likmi, augs Latvijā audzēto produktu pārdošana.

"Esam spējuši pārliecināt valdību par to, ka arī Latvijā nepieciešams piemērot samazināto PVN, kaut arī sākotnēji tikai svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Un šim solim ir vairāki pozitīvi ieguvumi: pircēji turpmāk vairāk un lētāk pirks Latvijā izaudzētos svaigos produktus, tātad arī veselīgāk ēdīs un dzīvos, mazināsies dažādi krāpnieciski darījumi tirdzniecībā, bet mūsu augļkopji un dārzeņkopji būs konkurētspējīgāki salīdzinājumā ar citu valstu ražotājiem," uzsvēra Dūklavs.

Zemkopības ministrs Dūklavs, finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) padomes priekšsēdētājs Valdis Turlais un Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs šodien parakstīja sadarbības memorandu par samazinātās 5% PVN likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem.

Memoranda nosacījumi paredz LPTA un LTA nodrošināt, ka to biedri, nosakot cenu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem, no 2018.gada 1.janvāra piemēros samazināto 5% likmi līdzšinējās 21% likmes vietā, nodrošinot atbilstošu gala cenas samazinājumu. Tādējādi tiks aizsargāta patērētāju pirktspēja un veicināts Latvijai raksturīgo augļu, ogu un dārzeņu noiets.

Pārtikas tirgotāji apņēmās veikt arī pircēju informēšanas pasākumus, lai izceltu pievienotās vērtības nodokļa samazinājumu svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem. Atbalstu memoranda mērķa sasniegšanā aicināti sniegt arī citi mazumtirdzniecības uzņēmumi.

Reizniece-Ozola, parakstot memorandu, solīja sekot līdzi tam, vai tirgotāji vienošanos izpildīs. Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs Edgars Treibergs piebilda, ka lauksaimnieki rūpīgi sekos, vai tirgotāji ievēro vienošanos un gādā par iespējami īsākām pārtikas piegādes ķēdēm.

Kā ziņots, ka valdība apstiprināja grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, nosakot samazināto 5% likmi Latvijai raksturīgiem svaigiem augļiem, ogām, dārzeņiem un kartupeļiem. Līdz ar grozījumiem likumā tiek ieviesta PVN samazinātā likme 5% apmērā tādām pārtikas produktu piegādēm, kas ir svaigi augļi ogas un dārzeņi, tostarp mazgāti, mizoti, lobīti, griezti, un fasēti, bet nav termiski apstrādāti vai kā citādi apstrādāti, piemēram, saldēti, sālīti, kaltēti.

Lai nebūtu neskaidrību, likumam izveidots jauns pielikums, kurā uzskaitīti augļi, ogas un dārzeņi, kam no nākamā gada būs jāpiemēro pazeminātā 5% PVN likme.

PVN samazināto 5% likmi svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem plānots ieviest uz laiku no 2018.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim.

Par grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā vēl ir jālemj Saeimai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)