Banner 980x90

3 idejas Lieldienu galda klājumam

Ilgi gaidītā Lieldienu svētku nedēļa ir klāt, un šogad Lieldienās aicinām būt atbildīgiem un svinēt svētkus katram savās mājās. Svētku galda dekorācijas, tāpat kā olu krāsošana, ir Lieldienām raksturīga nodarbe.

Trūkst ideju, kā dekorēt svētku galdu? "Rimi Gardēde" Liene Zemīte piedāvā trīs veidu galdu klājumus katrai gaumei – "Klasika", "Mežs" un "Modernais-askētiskais".

Klasika

"Klasiskajam Lieldienu galdam man patīk izmantot krāsainu un priecīgu galdautu, tieši šāds atrodas manā skapī un katru gadu gaida, kad pienāks Lieldienas un tas atkal tiks likts lietā. Manuprāt, šajā galdautā jau ir iestrādāta saule, jo to nopirku saulainajā Sicīlijā no ļoti smaidīga kunga. Vienmēr skatoties uz šo galdautu, pārņem siltas un patīkamas atmiņas. Kā dekoru izmantoju stikla vāzes, kurās ir izplaucēti zari, sūnas, kurās mīksti guļ nokrāsotās olas. Šim galda klājumam lielākais akcents tiek likts uz galda dekoru, olām un galdautu, tāpēc traukus izvēlējos klasiski vienkāršus, neuzkrītošus. Tāpat arī glāzes. Salvetes noteikti šeit piestāv vienkrāsainas. Un, protams, neiztikt bez svecēm – zaķīši, oliņas mierīgos pasteļtoņos. Ja mājās nav krāsaini jautrs galdauts, var izvēlēties arī vienkrāsainu – dzeltenu, zaļu vai citu gaišu toni," par klasisko galda klājumu stāsta Liene.

Mežs

Liene stāsta, ka šogad viņas Lieldienu galds būs tieši šāds. Mežonīgs, haotisks ar daudz sūnām, daudz zaļās krāsas, samtainiem zaķiem, smaržīgām hiacintēm, narcisēm un pūpoliem. "Galda svinīgumu akcentēju ar Lieldienu svecēm. Pavasaris ir mans mīļākais gada laiks, un tas man asociējas ar putnu atgriešanos mājās, tāpēc izveidoju bērzu zaru ligzdas, kurās vidū ir šķīvis. Šis galda klājums man patīk visvairāk, jo, lai tādu uztaisītu, ir jābrauc uz mežu, un tad bez pastaigas un svaiga gaisa neizmukt. Sūnās ir saliktas mazās paipalu oliņas, tās ir īpaši mīlīgas, kad krāsaini nokrāsotas, bet šajā galda klājumā lieliski iederēsies arī tradicionālo olu krāsojums sīpolu mizās," pastaigai un dabas veltēm iedvesmo eksperte.

Modernais-askētiskais

Ja negribas ierasto klasisko Lieldienu galdu, var saklāt kaut ko atturīgu, glamūrīgu, smalku, bet ne mazāk svinīgu. Gaiši zilganpelēks galdauts ar melniem šķīvjiem un zilām glāzēm, sudraba galda piederumi ietīti palmu salvetēs. Liene stāsta, ka galda dekoram izmanto spoguļvāzes dažādos augstumos. Tajās ieliec zarus, kas nokrāsoti sudraba krāsā, narcises un zaļumus. "Sudraba zaros iekar askētiskas neuzkrītošas oliņas. Un, protams, sveces… bez tām nekur un nekad," par niansēm, bez kurām nevar, stāsta eksperte. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)