Banner 980x90

Krauklis neuzskata par vajadzīgu komentēt Sjademes aicinājumu viņu atlaist

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis ("Vidzemes partija") neuzskata par vajadzīgu komentēt opozicionāra Aivara Sjademes (VL-TB/LNNK) aicinājumu atlaist viņu un visu domi.

Kā aģentūru LETA informēja Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brūvere, Krauklis labprāt pasmietos par Sjademes rīcību, ja vien biežā sūdzību rakstīšana netraucētu pašvaldības darbu.

"Gandrīz katru nedēļu pašvaldības darbiniekiem ir jāgatavo desmitiem apstiprinātu dokumentu kopiju un paskaidrojumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Valsts kontrolei vai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), tāpēc paliek nepadarīti citi, novada iedzīvotājiem svarīgi darbi," nobažījies domes priekšsēdētājs, piebilstot, ka arī valsts ir spiesta bezjēdzīgi tērēt savus resursus, izskatot sūdzības.

"Deputāta Sjademes fantāzijai nav robežu, tāpēc neuzskatu par vajadzīgu sīkāk komentēt viņa pārmetumus, gribu vien pateikt, ka visās pašvaldības atbildības jomās esam nosprauduši skaidrus mērķus, kuru īstenošana rit sekmīgi. Īpašs prieks par panākumiem jaunu darba vietu radīšanā. Esam uz pareizā ceļa un to turpināsim," norāda Krauklis.

Valka24.lv jau vēstīja, ka Sjademe, kurš jau ilgstoši konfliktē ar Kraukli, paziņoja, ka ir nosūtījis aicinājumu savam partijas biedram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam (VL-TB/LNNK) atlaist Valkas novada domi un tās priekšsēdētāju Kraukli.

VARAM 24.aprīlī tika nosūtīts iesniegums par, iespējams, prettiesiskām Valkas novada domes un tās priekšsēdētāja darbībām. No VARAM esot saņemta atbilde, ka sākta lietas izskatīšana.

Iesniegumā Sjademe raksta, ka 2013.gada 31.oktobrī Valkas novada dome vienbalsīgi nolēma izmantot pirmpirkuma tiesības uz 34,6 hektārus lielu nekustamo īpašumu "Jaunalieši" Valkas pagastā. Krauklis neesot izpildījis domes lēmumu un 7.novembrī ticies ar potenciālo nekustamā īpašuma "Jaunalieši" pircēju Māri Drilli, un vienpersoniski noslēdzis nodoma līgumu par dāvinājuma līguma noslēgšanu ar Drilli.

Dāvinājuma līgumā noteikts, ka Valkas novada dome atsakās no savām pirmpirkuma tiesībām uz nekustamo īpašumu "Jaunalieši" un atdod to Drillem. Savukārt Drille uzdāvina Valkas novada domei 5,66 hektārus lielu zemes gabalu. Rezultātā 34,6 hektāru zemes gabala vietā Valkas novada dome esot ieguvusi daudz mazāku. Sjademe uzskata, ka "Krauklis ir pārkāpis Ministru kabineta 2010.gada 28.septembra noteikumus Nr.919, vienpersoniski atsakoties no pirmpirkuma tiesībām".

Pēc Sjademes vārdiem, lai legalizētu savu prettiesisko rīcību, Krauklis organizējis pretēju balsojumu, lai atceltu 2013.gada 31.oktobra Valkas novada domes lēmumu par pirmpirkuma tiesību izmantošanu. 2013.gada 28.novembrī domes sēdē tika apstiprināts nodoma līgums par dāvinājuma līguma noslēgšanu un "prettiesiski atcelts Valkas novada domes 2013.gada 31.oktobra lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uz nekustamo īpašumu "Jaunalieši".

Sjademe iesniegumā uzsver, ka "pirms tam Krauklis jau bija vienpersoniski noslēdzis nodoma līgumu par dāvinājuma līguma noslēgšanu ar Drilli. Neskatoties uz to, ka Valkas novada domes 2013.gada 31.oktobra lēmums formāli tika atcelts, tas bija jāizpilda tiesību normas noteikta termiņā un kārtībā. Šajā gadījumā minētais lēmums ir atcelts prettiesiski," uzskata Sjademe.

Ministru kabineta 2010.gada 28.septembra "Noteikumi par vietējo pašvaldību pirmpirkuma tiesību izmantošanas kārtību un termiņiem" paredz, ka vietējas pašvaldības domes lēmums par pirmpirkuma tiesību izmantošanu uzliek tai par pienākumu 10 darbdienu laika pēc lēmuma pieņemšanas par pirmpirkuma tiesību izmantošanu sagatavot attiecīgu darījuma aktu, pamatojoties uz pārdevēja un pircēja vienošanās nosacījumiem, un līguma noteiktā kārtībā un termiņos samaksāt pirkuma līgumā noteikto summu.

Likuma "Par pašvaldībām" 91.pants nosaka, ka Saeima var atlaist domi, ja tā atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi un likumus, Ministru kabineta noteikumus vai arī nepilda tiesas spriedumus, ja atkārtoti pieņem lēmumus un veic darbības jautājumos, kas ir Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu vai tiesas kompetence, ja divu mēnešu laikā pēc sanākšanas uz pirmo sēdi vai pēc attiecīgo amatpersonu vai institūciju atkāpšanās nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju, viņa vietnieku vai pastāvīgas komitejas; vai nav spējīga pieņemt lēmumus sakarā ar to, ka trīs sēdes pēc kārtas nepiedalās vairāk nekā puse no attiecīgās domes deputātu kopskaita.

Savukārt minētā likuma 93.panta pirmā daļa paredz -, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus, vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs pēc tam, kad ir saņemts attiecīgā domes priekšsēdētaja paskaidrojums, ar motivētu rīkojumu var atstādināt viņu no amata pienākumu pildīšanas. Rīkojums triju dienu laika pēc tā pieņemšanas publicējams oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)