Banner 980x90

Kam pievērst uzmanību, izvēloties bērnam attīstošās rotaļlietas

Attīstošās rotaļlietas ir viens no veidiem kā vecāki var palīdzēt savam bērnam iepazīt apkārtējo pasauli, apgūt jaunas prasmes, stiprināt sīko motoriku un aizraujoši pavadīt laiku rotaļās. Tādā veidā spēlēšanās process kļūst arī par izglītošanās un attīstīšanās procesu. Attīstošo rotaļlietu klāsts veikalos ir tiešām plašs, ražotāji arvien vairāk domā, kā piedāvājumu paplašināt, radot rotaļlietas ar pievienoto vērtību, tādas, kas bērniem patīk un ir arī noderīgas viņu attīstībai.

Pēc kāda principa izvēlēties attīstošās rotaļlietas savam bērnam? Kam pievērst uzmanību? Uzziniet dažas būtiskas lietas šajā sakarā.

Vai rotaļlieta ir piemērota bērna vecumam
Viena no svarīgām lietām, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties attīstošo rotaļlietu, ir norāde uz iepakojuma par to, no kāda vecuma šī rotaļlieta ir piemērota. Tas ir ļoti būtiski, jo bērnam nedrīkst dot rotaļlietas, kas paredzētas lielākiem bērniem. Visbiežāk uz rotaļlietām ir norāde, ka tās nav piemērotas bērniem līdz 3 gadu vecumam, jo tā satur sīkas detaļas, ar kurām var, piemēram, aizrīties. Ja ražotājs īsti nav norādījis piemērotāko vecumu, tad vecākiem noteikti pašiem loģiski jāizvērtē, vai šī rotaļlieta bērnam ir piemērota.

Kāda ir rotaļlietas kvalitāte
Nozīmīgs aspekts noteikti ir rotaļlietas kvalitāte. Labāk izvēlēties vienu un dārgāku rotaļlietu, kas ir patiešām kvalitatīva, nevis vairākas zemas kvalitātes rotaļlietas, kas nemaz ilgi nekalpos. Kvalitāte ir būtisks faktors ne tikai tāpēc, lai iegūtu rotaļlietu, kas kalpos ilgi un uzticami, bet arī tāpēc, lai neapdraudētu bērna veselību un dzīvību. Nekvalitatīvai rotaļlietai var atdalīties kāds elements vai iznākt pildījums, ko bērns, piemēram, var norīt vai ar to savainoties.

Vai rotaļlieta atbildīs bērna interesēm un spējām
Izvēloties attīstošās rotaļlietas savam bērnam, būtu svarīgi arī padomāt par to, kādas rotaļlietas vairāk atbildīs bērna interesēm un arī spējām. Katrs bērns ir individualitāte, kā arī viņa attīstība ne vienmēr noris pēc grāmatas, tāpēc var būt atšķirīgs prasmju līmenis. Te vecākiem, kuri savu bērnu pazīst vislabāk, jāizvērtē, kādas attīstošās rotaļlietas viņam šajā posmā būs vispiemērotākās. 

Cik rotaļlieta ir funkcionāla
Jo rotaļlieta ir funkcionālāka un daudzveidīgāk izmantojama rotaļās, jo labāks papildinājums tā būs bērna mantu klāstam. Tāpēc vecākiem, izdarot šo izvēli, arī vajadzētu padomāt, kur un kādā veidā bērns ar šo lietu varēs spēlēties. Un te ir kāds paradokss – jo rotaļlieta ir vienkāršāka, jo tai var atrast vairāk pielietojumu. Piemēram, tie paši tradicionālie koka klucīši dažādās formās ir universāla attīstošā rotaļlieta, kas noder daudzus gadus. Klucīšus var izmantot jebkurā rotaļā, ko vien bērna fantāzija spēj izdomāt. 

No kāda materiāla rotaļlieta izgatavota
Rotaļlietas ir ciešā saskarē ar bērna ādu, nereti tās tiek liktas arī mutē, tāpēc svarīgs aspekts ir arī rotaļlietas materiāls. Ideālā variantā tam vajadzētu būt dabiskam, neapstrādātam ar krāsām vai kādiem līdzekļiem, kas var nelabvēlīgi ietekmēt bērna veselību. Laba izvēle būs koka un tekstila rotaļlietas. Pērkot plastmasas rotaļlietas, vienmēr jāpārliecinās, ka tām ir CE sertifikāts, kas nosaka, ka rotaļlietas sastāvs ir atbilstošs Eiropas Savienībā noteiktajām normām. 

Kvalitatīvas attīstošās rotaļlietas plašā klāstā meklējiet "Chicco" interneta veikalā: https://www.chicco.lv/preces/rotallietas/attistosas-un-muzikalas.html

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)