Banner 980x90

Deputāti vērtēs ierosinājumu ar NĪN neaplikt Latvijas robežas joslā esošo zemi

Rīga, 12.janv., LETA. Ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) netiks aplikta zeme, kas pilnībā atrodas Latvijas robežas joslā, paredz šodien izskatīšanai Saeimas komisijās nodotais likuma grozījumu projekts.

Lai iezīmētu valsts sauszemes robežu atrašanos dabā visā tās garumā, kā arī radītu robežapsardzības sistēmas pastāvēšanai nepieciešamos apstākļus pie ārējās robežas, Ministru kabinets ir noteicis valsts robežas joslu. Latvijas robežas joslas platums ar Baltkrieviju un Krieviju ir 12 metri, ar Igauniju - seši metri, bet Lietuvu - pieci metri.

Likums "Par nekustamā īpašuma nodokli" paredz, ka ar NĪN neapliek valstij un pašvaldībām piekritīgo nekustamo īpašumu, kas nav nodots lietošanā vai iznomāts, valsts īpašumā esošas ēkas vai to daļas un inženierbūves, kuras izmanto armijas, soda izciešanas iestāžu, policijas, robežsardzes, ugunsdrošības un glābšanas dienestu, kā arī valsts drošības iestāžu funkciju izpildes nodrošināšanai.

Valsts īpašumā ir saglabātas un Iekšlietu ministrijas (IeM) valdījumā nodotas 257 valsts robežas joslas zemes vienības ar aptuveno kopējo zemes platību 1079 hektāri.

IeM skaidro, ka valstij ir ekskluzīvas īpašuma tiesības uz zemi valsts robežas joslā. Privātpersonu īpašumā esošā zeme valsts robežas joslā ir atsavināma uz vienošanās pamata, bet, ja tādas nav, - atbilstoši sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumam. Pašreiz turpinās Latvijas robežas joslas zemes vienību īpašumtiesību sakārtošana un nekustamo īpašumu Latvijas robežas joslā atsavināšana.

Ņemot vērā, ka valsts īpašumā esoša zeme Latvijas robežas joslā ir nekustamā īpašuma nodokļa objekts, atsavināto zemi, ierakstot zemesgrāmatā uz valsts vārda IeM personā, ministrijai ir jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis par zemi robežas joslā. Zemes vienības robežas joslā atsavina un ieraksta zemesgrāmatā uz valsts vārda tikai un vienīgi, lai nodrošinātu valsts pārvaldes tiešo funkciju veikšanu.

Lai novērstu situāciju, ka zemes vienības, kas pilnībā atrodas robežas joslā, tiek apliktas ar nekustamā īpašuma nodokli, nepieciešams papildināt likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli". Grozījumi paredz, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek zemes vienības, kas pilnībā atrodas robežas joslā.

Plānots, ka grozījumi stājas spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)